Logo
Блог  24 август 2023, 14:24  Мирослава Илиева 

Павел Калоянов Epik, който обожава да твори истински и драматични татуировки

Той е известен под псевдонима Epik и има защо! Редовен участник и чест победител в конкурсите на Bulgaria Tattoo Expo, автор на плаката за едно от предишните ни издания и настоящ участник в събитието. Тази година той е и един от двамата лектори на семинара за татуисти “ДУША и ТЯЛО”, заедно с Катерина Бояджиева. Представяме ви Павел Калоянов Epik!  


Здравей, ти си участник в Bulgaria Tattoo Expo и лектор на тазгодишния семинар "ДУША и ТЯЛО". Да започнем първо със събитието. Понеже на него всеки посетител може да види какъв е целият процес на създаването на татуировка - как изглежда той при теб? Кой е най-трудният етап и кой е най-креативният?

Здравейте! Най-трудно според мен е да се композира правилно рисунката с перспектива във времето и мисъл за евентуално продължение. Най-креативно е също.

 

Имаш години опит в татуирането – можеш ли да кажеш колко точно и как се промени ти като артист? Ами индустрията в България и клиентите ти?

Аз съм се променял заедно с работата си. Колкото повече съм наблюдавал оставането на една татуировка върху тялото на човек, толкова съм се насочвал в определена посока. Сякаш цялостно индустрията се балансира по сходен начин, а е възможно и от моята камбанария така да изглежда.

 

В тази връзка - откъде се информираш за новости в татуирането? Как да поддържа и развива уменията и знанията си един тату артист? Сподели ни нещо актуално, което ти е направило впечатление (ако има такова, разбира се).

Не мисля, че има нещо актуално. Ходенето по фестивали по света и у нас помага доста. Когато видим на живо как изглеждат татуировките, филтърната инстаграм снимка не може да ни подведе. Да си правим татуировки при добри татуисти е много важно, списанията и книгите - също. ​

 

След този въпрос няма как да не те попитаме за семинара, на който ще си лектор: какво ще научат участниците на семинара? Защо всеки ерудиран и искащ да се развива татуист не бива да го пропуска?

Не мога чак така високопарно да се изкажа, но смятам, че би било полезно и интересно на доста хора да погледнат по различен начин на подхода ни към рисунката, композицията и изграждането на дизайна и татуировката.

Тату индустрията не е изолирана и със сигурност се влияе от технологиите. Как те помагат и/или пречат в работата ти? С навлизането на AI например вероятно е все по-лесно човек сам да си създаде проект и просто да го занесе на татуиста да му го направи. Това възможен сценарий ли е? 

Случвало ми се е веднъж, но засега е изолиран случай. Напълно е вероятно да се случи и най-вероятно тепърва ще го виждаме. Нямам кой знае какви трепети по темата.

 

За финал: сподели какво обожаваш за татуираш и какво мечтаеш да татуираш, но все още не си. 

Обичам истинските, драматични, силни татуировки, но изящните и елегантни такива - също. Стига да е красиво за окото, ми харесва. Не съм се замислял за някаква мечта, но може би с удоволствие бих правил повечко пейзажи и натюрморти. 

 


Творенията на Павел можете да видите в профила му в Инстаграм: @pavelkaloyanov 
Предишното ни интервю с Павел можете да прочетете ето тук
Билети за Bulgaria Tattoo Expo 8 ето тук 
Повече за семинара "Душа и Тяло"