Logo
Блог  15 август 2023, 21:31  Мирослава Илиева 

Катерина Бояджиева, чиито татуировки печелят безброй награди и сърца

Тя е редовна участничка в Bulgaria Tattoo Expo и също толкова честа победителка в конкурсите ни. Стилът ѝ на татуиране трудно може да се забрави, а вече хиляди хора носят нейните невероятни творения. Тази година тя ще бъде участничка като татуист, творец (Мърша Арт) и като лектор на семинара за татуисти "ДУША и ТЯЛО", заедно с Павел Калоянов Epik (14-15 септември). Представяме ви Катерина Бояджиева!


Здравей, ти си участничка в Bulgaria Tattoo Expo и лектор на тазгодишния семинар "ДУША и ТЯЛО". Да започнем първо със събитието. Понеже на него всеки посетител може да види какъв е целият процес на създаването на татуировка - как изглежда той при теб? Кой е най-трудният етап и кой е най-креативният?

Здравейте! Още веднъж – благодаря за честта да участвам във вашия семинар.

Относно татуирането – определено забелязвам, че си имам своите странности в последователността на работата. Обичам да си правя дизайните в деня на татуировката или ако е голям проект – максимум 1-2 дни преди това. И трудностите основно идват, когато клиентът иска да си променя начина на работа, защото ми няма доверие.

Но повечето ми клиенти ме познават и винаги ми се доверяват напълно, а накрая резултатът говори сам за себе си. Самият процес на татуиране никога не ме е притеснявал, всяко предизвикателство е повече от добре дошло, връзката с клиента е това, което за мен е по-важно, защото това е основата и за добрия проект. :)

 

 

 

Имаш години опит в татуирането – можеш ли да кажеш колко точно и как се промени ти като артист? Ами индустрията в България и клиентите ти?

Тази година стана моята седма! Колко бързо мина това време! Темите, които ме вълнуват, си останаха същите. Нещата, които ме впечатляват – също. Определено имам промяна в техниката и в общото представяне на нещата. В началото правех само цветни татуировки, впоследствие залитнах към черното с точки, после реших да ги смеся в едно, сега си експериментирам с цветове и текстури, размери. Винаги си търся нещо ново и интересно за развиване. 

Когато почнах да правя точките, преди около 6 години – не се правеха много такива татуировки в България, сега даже преобладават. Индустрията, по моите наблюдения, все повече се развива. Има много млади татуисти, които навлязоха, с много нови идеи и стилове, което е страхотно, според мен. Но ще вметна тук, че говоря за артисти, които мислят за това как татуировката ще се държи във времето и разбират принципите и правилата на татуиране.

Разбира се, има и доста посредствени артисти, които не са особено инвестирани в това и го правят по неизвестни за мен подбуди, но това го има навсякъде, тъй че го считам за нормално.

 

 

 

В тази връзка - откъде черпиш вдъхновение за проектите си?

Честно казано, моите вдъхновения отдавна не идват от татуировки. Мисля, че чисто визуално ми омръзна да гледам татуировки в интернет, камо ли да се впечатлявам. Вече всичко сме видяли, всичко е направено. Колкото по-малко се инспирирам от татуировки, толкова по-добре. Моите вдъхновения са по-скоро скулптури, художници, природа.

Не казвам, че съм разбрала всичко за татуирането, напротив, но според мен човек не трябва да се ограничава, гледайки само какво правят колегите в интернета.


 

 

След този въпрос няма как да не те попитаме за семинара, на който ще си лектор: какво ще научат участниците на семинара? Защо всеки ерудиран и искащ да се развива татуист не бива да го пропуска?

Какво ще научат – зависи само от тях. Ние ще им покажем нашите възгледи и начин на работа, един поглед към татуирането, който може би не са виждали досега, защото нито аз, нито Павел сме просто татуисти. Всеки един от нас има и други артистични наклонности – било то графити, скулптура или другите хиляди неща, които правим, които се прокрадват в начина ни на татуиране.


 

 

Тату индустрията не е изолирана и със сигурност се влияе от технологиите. Как те помагат и/или пречат в работата ти? С навлизането на AI например вероятно е все по-лесно човек сам да си създаде проект и просто да го занесе на татуиста да му го направи. Това възможен сценарий ли е? Или пък възможно ли е да има машини, които да заменят изцяло татуирането на ръка с машинка?

По принцип винаги съм подкрепяла развитието на технологиите, въпреки че понякога ми е трудно да вляза в крачка с тях. Ето например – още не мога да оставя бобината да си почива.

На AI Image Generator съм най-яростен противник и никога не бих подкрепила каквото и да е свързано с това. Това е чист грабеж на интелектуална собственост и ми е изключително обидно, че хората толкова се прехласват по това. За нас артистите винаги си личи кога е генерирано изображението, но за обикновения зрител невинаги е така. Това много ме натъжава, защото по някакъв начин обезценява и обезсмисля нашата работа като художници, в която влагаме част от своята душа.


 

 

За финал: сподели какво обожаваш за татуираш и какво мечтаеш да татуираш, но все още не си. 

Най-любимото ми винаги е било животни, природа, по-страховити неща също, архитектура – все неща, които ме интересуват и в реалния живот. :)

Не мечтая да татуирам нищо конкретно – всичко, което искам да правя като проект, се приема с отворени обятия от моите страхотни клиенти (които се надявам да знаят колко много ги ценя) и реално много от татуировките, които виждате, са точно такива, каквито си мечтая да правя.


Творенията на Катерина можете да видите в профила ѝ в Инстаграм: @killndevour 
Билети за Bulgaria Tattoo Expo 8 ето тук 
Повече за семинара "Душа и Тяло"