Logo
Блог  25 август 2023, 15:34  Мирослава Илиева 

Татуировките на Dimi Stay: от символ на протест към път на духовно израстване

Каквото и да кажем за него, ще е малко. Той е тату артист, фотограф и ментален коуч. Има множество интереси и владее няколко стила на татуиране. Той определено ще бъде сред най-впечатляващите ни участници тази година! Тъй като е за първи път на Bulgaria Tattoo Expo, не се стърпяхме да го разпитаме за традиционните татуировки и някои древни методи за татуиране, които той практикува.


Здравей, Дими, 

За нас е чест, че ще бъдеш участник в събитието и че прие да разкажеш повече за творчеството си. Като за начало те молим да се представиш с няколко думи – най-важното, което хората трябва да знаят за теб. 

Намасте! И за мен е чест да бъда сред толкова добри и талантливи артисти, виждайки списъка на участниците. 

Казвам се Димитър Стайков и от там идва съкратената интернационална форма на псевдонима Dimi Stay. С татуировки се занимавам от 1996 г., професионално от около 2002-2003 г., доколкото си спомням. Поскитах из Европа, преди да си намеря мястото в Дармщат, Германия. От 2010 г. татуирам там официално, а първия самостоятелен проект започнах през 2013 г.. Сега работя самостоятелно в Dimi Stay Atelier и обучавам млади и желаещи да влязат в тату бизнеса таланти.

Откога имаш татуировки и ти самият правиш такива? Как започна всичко? От кого и къде се учи? Разкажи ни за професионалния ти път. 

Самоук съм. 

При мен започна всичко в доста ранна възраст – училище, когато си оцветявах целите предмишници в плътно синьо. Първата татуировка ми я направи приятел с шевна игла. Бях само 13-годишен. Наложи се да я крия няколко години (смее се). Само 15-годишен започнах с шевна игла, навит на нея конец и мастило от книжарницата (бел. авт. не ви съветваме да го правите).

 

Така се зароди интересът към древни култури като маорите, които дълги години са ми били лично вдъхновение. По същото време с приятел сглобихме първата машинка от уолкмен/ писалка/ струна от китара и се оказа по-ефикасно с нея. Така чак едва на 25 отново грабнах ръчните инструменти и си татуирах сам лицето. Отне доста сесии и беше мъчително сам с две огледала (смее се).

На 20 г. започнах да татуирам в скоро отворило врати студио в Пловдив и това бе всъщност началото. Изключителна благодарност на Профи, който тогава не бе все още интернационален артист, но ме подкрепяше дълги години в професията и ментално.

Оттогава са изминали повече от 20 години. В началото беше начин на протест, който в последствие чрез ритуалната болка, която развива съзнанието, прерасна в духовност
 

Практикуваш и по-неконвенционален начин на татуиране. Какъв е той? Какво е особеното при него и с какво те привлече? 

Татуирам по доста различни методи – hand poking, който е по-популярен като затворнически стил. Sak Yant е техника от Тайланд. Този метод заобичах, може би заради будистките ми вярвания и се отказах да практикувам, заживявайки там, след като се запознах обстойно с отговорността за този тип Янтра, които са изписани на Ком (стар език, използван от Камбоджанската цивилизация, който днес се изучава от всички монаси, практикуващи Пали Будизъм). Тебори е японският метод, който за съжаление не владея, но е най-прецизният от всички традиционни стилове, по мое виждане. 

Hand Tapping е методът, който се използва от Индонезия до Нова Зеландия с малка разлика, че племената от Борнео не изпъват кожата, което позволява на татуиста да работи сам. Племената от Океания до Нова Зеландия го наричат Traditional Tatau. Там те всички изпълняват ритуала с помощта на seconder, който също трябва да е запознат изключително добре с кожата и анатомията на човешкото тяло, поради разнообразните типове кожа, която притежаваме на отделни части на тялото.

Различното при тях в сравнение със Запада е, че те възприемат татуиста като богоизбран или нещо като шаман. Също така той трябва да притежава изключителни качества на творец, ловец, музикант, да изучава дълги години историята и символите на тяхната култура, преди въобще да се заеме с отговорната титла в племето, която се е предавала наследствено.

През 2010-2011 г. имах възможност да работя в екип с полинезийци в едно студио в Берлин и това ми даде тласък в развитието на този стил татуиране. Сега предпочитам работата с машина, и не се ограничавам само в един стил, сякаш съм завладян от силата на древните култури и етнологията и черпя вдъхновение от тях, като често използвам орнаменти от древността, съчетани с иновативни идеи в Neo tribalism-a, който експлодира масово в последните години. 
 

С какво техниката е по-различна от татуиране с машинка? Какво е важно при него, за да бъде татуировката качествена? А по отношение на времето за изработка и болката има ли разлики? 

При ръчно направената татуировка кожата се наранява много по-малко, усещането за болка изчезва, след като процедурата е приключила. Докато вибрациите на съвременните машини нарушават целостта на кожата много повече и поради тази причина имаме дълъг заздравителен процес. Работата с машина улеснява процеса, прави го много по-прецизен и по-бърз като метод на татуиране. 

Аз лично усещам машината по-интензивно, въпреки че е изключително трудно да се сравняват двата метода, защото сами по себе си си приличат само по това, че оставят сходна следа върху кожата – татуировката. За тези, които държат да имат качествена татуировка с прецизна линия, им препоръчвам труда с машина.

На тези, за които е важно да се свържат с корените, да усетят този ритуал, който се е извършвал през вековете и да придобият нови знания в тази насока, препоръчвам да изживеят усещането сами, и да си направят ръчно направена татуировка. Естествено сред природата е по-лесно да придобием това усещане, но с добра нагласа може да се изпита и в студио, а и на конвенция. 

За да бъде една татуировка качествена, трябва да бъде не само технически издържана, но и да отговаря на изискванията на клиента. От моя гледна точка, понеже се занимавам с хипнотерапия, още по-важно е татуировката да се използва за подсилване, оздравяване, насърчаване на положителни промени за човека, който я носи. Означава, че татуистът носи отговорност да манифестира и генерира положителна енергия върху мотива, който предстои да направи върху своя клиент или пациент според степента на отговорност, която поема. 
 

Каква според теб е рецептата един татуист да бъде много добър? И от какво се определя - от награди, от отзивите на клиентите, от самия него или…? 

Ахаха, зависи от егото – колкото по-голямо е, толкова по-добър може да стане татуистът. Една красива илюзия, иронично казано. 

Живеем в материално общество, наградите са изключително ценени, отзивите на клиента са най-добрата  реклама, а те зависят и от морала, и от цялостното благосъстояние на артиста.

За да бъде един татуист много добър, се изисква да владее прецизно инструмента и да оставя качествен продукт на кожата. Трудна и отговорна професия. За да бъде артист, трябва да притежава много други качества и добродетели, които биха били бреме за татуиста. 

Ти определено ще си атракция на събитието ни. Имаш ли вече проект, по който ще работиш на 16 и 17 септември и можеш ли да разкажеш за него?

Аз мисля, че всички ние сме атракция на фона на сивото общество. Затова съм щастлив да бъда сред толкова добри и популярни артисти. 

Аз съм доста разпокъсан в много проекти и все още не съм споделил с никого за участието. Най-вероятно всичко ще стане в последния момент, затова нямам нищо планувано и с удоволствие ще се радвам на запитвания от страна на клиенти в стила, в който работя. 
 

Какво пропуснахме да те попитаме, а искаше да ни споделиш?

Ще използвам възможността да поканя всички желаещи да се включат в обществения проект, който е в реализация от няколко години, а именно – изграждането на Център за медитация и самолечение. Проектът е в процес на строителство и, поради липса на достатъчно средства, се проточва. Скоро ще може всички да се включат за създаването на тази общност и да подкрепят развитието чрез дарения и посещения. Повече информация ще бъде обявена на личната ми страница www.gurupxl.com, която паралелно е в процес с тази на фондацията.


Последвайте Dimi Stay в:

Инстаграм: @dimistay 

Фейсбук: facebook.com/dimi.stay

Билети за събитието ще откриете ето тук