Logo
Блог  26 май 2019, 22:10  Мирослава Илиева 

Как се става добър татуист? - Интервю с Bullet BG

Bullet BG е един от най-успешните и известни български татуисти. Той има над 20 години опит зад гърба си и ще бъде лектор на семинара, провеждащ се в рамките на Bulgaria Tattoo Expo в НДК, София (28 и 29 септември 2019 г.)

1. Кога за първи път видя татуировка и как ти въздейства?

Нямам конкретни спомени, но помня, че в средата и края на 80-те с татуировка можеше да се сдобиеш в казарма, затвор или на кораб... Често се забелязваха грубовато татуирани котви, русалки, имена и дати (често с правописни грешки).

 

2. Как започна с татуирането?

Лятото на 1996 г. след като завърших средно образование в художествена гимназия. Доведеният брат на моя най-добър приятел беше излязъл от затвора и показал как са се татуирали вътре. Увихме 3 игли за шиене с конец и ги вързахме на един молив, разрязахме един чаршаф на малки парчета, с които да се попива кръвта и излишната боя, сипахме си по една ракия... и така започна всичко. 

 

3. Имаш дългогодишен опит в татуирането. Какви са твоите наблюдения по отношение на развитието на тату индустрията през последните години?

Тату индустрията е в разцвета си, за последните 10 години развитието е повече, отколкото от предните 50 г. Някога били табу, татуировките вече са на първа страница, по реклами и билбордове, социалните мрежи, телевизията, Холивуд и т.н.

Развитието на технологията, глобализацията, падането на границите и отварянето на нови пазари са основни фактори в подема на тату индустрията.

Огромната конкуренция от друга страна стимулира прогреса.

Има си и плюсове и минуси, според мен с комерсиализирането на татусите се загуби малко от тяхната индивидуалност, тяхната принадлежност, Underground’а и бунтарското в тях... В момента публиката/феновете е меко казано манипулирана с различни рекламни трикове. Парите, славата и егото са на почит за сметка на артистичните качества на татуистите…

 

4. Какъв е твоят начин да си в час с тенденциите и новостите в индустрията?

Пътуване: тату конвенции, фестивали и гостувания в различни студия. Обмяна на информация и опит с други артисти, тестване на нови машини, игли и консумативи. Там не само си в час с новостите, често се случва да знаеш за новини, които тепърва ще правят революция на пазара. В момента целият прогрес и еволюирането на тату материалите се базира на мнението и препоръките, които ние артистите сме дали на производителите за подобрението им.

От друга страна онлайн пазарът и социалните мрежи правят всеки нов продукт достъпен в момента на излизането му, независимо в коя точка на планетата се намираме.

 

5. Bullet BG е утвърден бранд в татуирането. Какво според теб прави един татуист успешен?

Яко бачкане, последователност и мечти, които да следва. Макар че в днешно време определението “успешен” е доста многозначително... За мен успешен е татуист е този, който е спечелил доверието на клиентите и уважението на колегите.

 

6. Имаш опит както в България, така и в чужбина. Какво е общото и различното между тату индустрията у нас и навън?

Мащабът. 

 

7. Ще бъдеш лектор на семинара в рамките на Bulgaria Tattoo Expo. Какво да очакват участниците в него?

Да, семинарът ще се проведе в деня (27-и) преди експото. Надявам се участниците да имат много въпроси, за да бъда максимално полезен за всеки един от тях. Семинарът ще бъде разделен на 2 части:

1. Теория, която ще включва информация съвети и препоръки като цяло в татуирането под формата на презентации, и ще се обърне по специално внимание на black and grey...
2. Практика, нагледно ще демонстрирам това, за което съм говорил, като направя татус и отговарям на въпроси…

 

8. И за финал - разкажи ни някоя забавна или куриозна ситуация от работата си.

Не са точно забавни, но ето някои интересни факти:

  • - 60% от татусите ми съм си ги правил сам
  • - татуирал съм всички членове на моето семейство и това на жена ми
  • - най-дългият период, в който не съм татуирал от 1996 до днес, е 3 месеца
  • - работил съм в 16 европейски страни
  • - до около 5000-ната татуировка съм си водил дневник - кой, къде и какво си е татуирал
  • - успях да отворя собствено студио едва след 20 години практика