Shibari

Стефан Радев e начинаещ шибари артист и фотограф от град София. От четири години се занимава не профисионално с японското изкуство шибари(кинбаку) , а от пролетта на 2014 започва да изнася официални демонстрации и представления по различни събития под псевдонима Шибари гиг. Междувременно работи върху фотографски шибари проект свързващ японското изкуство за връзване и българския фолклор. В момента е изпълнител на ежемесечното фетиш парти 'Дарк Ейджъл".

На японски "шибари" означава просто " да връзваш". Съвременното значение на шибари обаче описва една древна, японска, артистична форма за ограчаване с въже(bondage).

Шибари произлиза от ходжо-джуцу, бойно изкуство за връзване и задържане на пленници.  В Япония, в периода между 1400 и 1700 години,  местната полиция и самураи използват ходжо-джуцу като ефикасен начин за задържане в плен и за измъчване, но честта на тези воини самураи изисквала да се държат добре със своите затворници. Затова те използвали различни техники при връзването на пленените, показвайки честта и статута на затворниците заловените от тях.

В края на 19ти век и началото на 20ти, се развива една нова форма на еротично ходжо-джуцу, наречено "кинбаку", изкуството на еротичното връзване/ограничаване. В днешно време, особено на запад, изкуството на еротичното връзване се нарича шибари, което не е бойно изкуство, а изкуство с еротичен дух.

Връзването в стил шибари създава геометрични модели и форми с въже, което красиво контрастира с естествените извивки на човешкото тяло. Въжетата и структурата на тяхната тъкън, осигуряват добър контраст с гладката кожа и извивките на тялото. В шибари, модела е платното, въжетата са боята и четките, а връзващия човек е художника.

Естетическото разпределение на въжета и възли върху тялото на модела при шибари подчертават характерни черти като чувственост, уязвимост, но също така и сила.           

Разположението на възлите върху подобаващите места възбуждат нервните окончания по тялото, подобно на техниките при акупуктурaта и "шиацу", което е вид японски масаж. Някои вярват, че шибари преживяването стимулира също и потока на Ки енергия в тялото. 

В допълнение на създаването на красиви модели(симетрични схеми), с въже, тяло и разположението на краниците, връзването в стил шибари придизвиква и психологическо състояние известно като "пространството на подчинения" и "пространство на властващия", които са подобни на състоянието, в което изпадат атлетите при продължителна тренировка(runner’s rush). Едно шибари преживяване води до повишаването на нивата на ендрорфин и други хормони в тялото, като поражда преживяване подобно на транс за модела и прилив на адреналин във връзващият. Когато шибари сцената е извършена в подходяща среда, тези резултати са лесно забележими по лицето на модела. Някой любители използват термина "опиянение от въжето" като жаргон за еуфоричното състояние на модела след шибари сесия.

Шибари е съдействие, съвместна работа между шибари артиста(властващия) и шибари модела(подчинения) ,която създава комбинация от въздействия, включващи визуална красота, психологически преживявания,  надмощие, безпомощност, отпускане, измерението на подчиния и властващия.

Английската дума “гиг” е жаргон описващ изпълнение на живо. Комбинацията Шибари гиг(Shibari gig) означава живо изпълнение на връзване. 

ShibariShibariShibariShibariShibari